Maria Hervén, Riagården. Foto: Sveriges Radio

Riagården hotas av nedläggning

Riagården i Halmstad hotas än en gång av nedläggning. Ett förlängt avtal med kriminalvårdsstyrelsen i nästa vecka kan dock bli en viktig del för den fortsatta verksamheten.

På Ria, som i många år också drivits med bidrag från kyrkor och kommunen, har människor som har haft problem med missbruk eller suttit inne, fått möjligheter till en ny start i livet.

Tony, som i verkligheten heter något annat, är en av dem som nu får en chans att ordna sitt liv genom Ria.

– Den 17 januari börjar jag en svetsutbildning och om verksamheten på Ria raseras måste jag åka tillbaka till fängelset, eftersom jag fortfarande sitter under kriminalvården och har två månader kvar av mitt straff.

– Men svetsutbildningen är på sex månader, så tvingas jag åka tillbaka till fängelset är jag tillbaka på ruta ett igen och det är djävligt jobbigt.

– Det kändes jobbigt när det kom att Riagården är hotad, det kom som en smäll för mig, säger Tony.

Sedan februari förra året har Riagården alltså haft ett avtal med kriminalvården om att ha två platser i så kallat kontrollerat boende, där det är möjligt att bo och avtjäna den sista tiden av ett fängelsestraff.

Både det, de fyra andra boendena och dagsbesökarna är en unik kombination för Ria. Maria Hervén är föreståndare för verksamheten sedan elva år tillbaka.

– Det är lätt för oss att säga att det här kan man nog ersätta med något annat. Men jag ser att vi gör ett bra jobb och det som motiverar mig att fortsätta. Det vi gör för personer med beroende- och missbrukarproblem fyller en viktig funktion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista