Stor kostnad för hyrläkare i Halland. Men på vårdcentralerna har man lyckats dra ner kostnaderna trots att det fortfarande är en stor budgetpost. Foto: Scanpix

Närsjukvårdschef: Dyrt men nödvändigt med stafettläkare

1:58 min

Inhyrd personal fortsätter att kosta vården i Halland mycket pengar. Runt 55 miljoner kronor lägger Region Halland per år på bemanningsföretag.

Under 2010 ökade utgifterna för hyrläkare markant för att sedan ligga kvar på ungefär samma nivå de senaste tre åren.

Närsjukvården dras med den största delen av kostnaden inom regionen för hyrläkare. Nära hälften av de 55 miljoner kronorna som Region Halland årligen lägger på stafettläkare går till vårdcentralerna. Men de verkar ha hittat ett sätt att bryta mönstret. Under 2013 har de arbetat aktivt för att ta in så lite stafettläkare som möjligt till vårdcentralerna, det säger närsjukvårdschef Kerstin Malm-Andersson.

– Vi har ju minskat ganska mycket, med sju miljoner kronor.

Trots att det kostar region Halland nära på dubbelt så mycket att ta in en hyrläkare mot vad det kostar att anställa en fast läkare så tror inte närsjukvårdschefen att det går att klara sig helt utan förstärkning från bemanningsföretag ibland.

– Det är klart dyrare, så är det ju. Men det är nödvändigt att använda i semestersituationer till exempel, säger närsjukvårdschef Kerstin Malm-Andersson.

Magnus Tenfält är chefläkare över närsjukvården i Halland. Även om han generellt sett tycker att det fungerar bra vård med bemanningspersonal i vården så kan han se vissa nackdelar med korttidsvikarierande läkare på vårdcentralerna.

– Det är klart att en läkare som är en kort tid på en vårdcentral, kan ju inte göra samma långsiktiga arbete som en ordinarie läkare kan göra. Det är ju inte lika bra, det kan det aldrig bli. Även om kompetensen är god hos vikarien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista