Foto: Tor Erik Schrøder/TT

Varning för halka på vägarna i Halland

2:15 min

Kylan drar in över Halland - minusgrader väntar redan under söndagseftermiddagen. Efter en lång tids regnande är det stor risk för halka på vägarna. Sänk farten, håll avstånden och ha bilen rätt packad och utrustad, tipsar Motormännen.

 – Den så kallade svarthalkan är en besvärlig halka som dyker upp när man minst anar den, säger Jon Stenbeck, informationschef på Motormänen till P4 Halland.

Enligt SMHI:s prognos kan söndagens väderomslag ge mellan fem och åtta minusgrader under natten mot måndag. Men frysta vägbanor kan bli verklighet redan under söndagseftermiddagen.

Förutom att lätta på gasen så är det viktigt att ha marginaler och hålla avståndet till bilarna runt omkring, enligt Jon Stenbeck.

 -- Du ska vara ute i god tid. Ta det lugnt där ute i trafiken och stressa inte, säger han.

En säker bil med ordentligt med spolarvätska och bra däck med minst tre millimeters djup i mönstret. Dubbdäck är att föredra framför friktionsdäck vid den här typen av halka.

 – Dubbdäck kan vara farliga på ren asfalt och kan försämra bromssträckan då. Men när det är is och snö är dubbdäcken överlägsna.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista