1 av 2
Mårdhundar ser ut som en korsning mellan en hund och en tvättbjörn. Foto: Fritz Schibli/TT
2 av 2
Nils Carlsson säger att antalet mårdhundar kommer att öka drastiskt om Projekt Mårdhund avbryts. Foto: Lisa Jalakas/Sveriges Radio

Mårdhundarna närmar sig

1:42 min

Mårdhundar bär med sig sjukdomar och riskerar att förstöra den biologiska mångfalden. Nu tror man på Länsstyrelsen att djuren börjar närma sig Skåne. 

- Om vi slutar arbeta aktivt så går det ganska fort. På ett antal år har populationen blivit så stor att vi är förbi det här fönstret att vi kan stoppa dem, säger Nils Carlsson som är vilt- och rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Skåne.

Projekt Mårdhund är ett samarbete mellan Sverige, Finland, Danmark och Norge, och syftet är att hålla ner antalet mårdhundar i Sverige. Nu har projektet förlängts fram till slutet av 2014.

Mårdhundar är ganska små djur som ser ut som en korsning mellan en hund och en tvättbjörn. Djuret hör hemma i Asien, men har kommit till Europa genom Ryssland. Och här riskerar de att sprida sjukdomar och att skada vårt djurliv och vår biologiska mångfald.

I norra Sverige finns ett hundratal mårdhundar, men än har ingen mårdhund skymtats i Skåne. Men nu har man upptäckt mårdhundar på den danska ön Fyn.

- Danskarna är ju med i projektet och alla mårdhundar man har kunnat konstatera har varit på Jylland, på fastlandet. Fram till väldigt nyligen då man hittade den första på Fyn. Det är stort steg i fel riktning. Då har de spritt sig till öarna, och då kommer de ju närmre Sverige, säger Nils Carlsson.

Och mellan oss och Danmark finns bara en bro, som mårdhundarna lätt springer över, och ett sund som de kan simma över. Och de hade trivts bra här i Skåne. Här är klimatet mildare och det finns gott om middagsmat i form av fågelungar och grodor.

Om mårdhundarna får fäste här kan antalet snabbt stiga. Om Projekt Mårdhund avbryts, tror Nils Carlsson att vi ganska snart kan ha tiotusentals mårdhundar i det fria.

Som skräck-exempel ger han Finland.

- Där sköt man ett antal hundra mårdhundar i början på 80-talet. Förra året sköt man 180 000.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista