Lina Brustad tröttnade på friande våldtäktsdomar och skrev brev till Beatrice Ask. Hela brevet hittar du i texten. Foto: Skärmklipp från Facebook.

Friande våldtäktsdom trots nej - Lina vill ha svar från Ask

"Kvinnan är helt rättslös"
5:03 min

Om jag får ett vänligt leende från min granne - kan jag ta hans bil då? Det undrar Lina Brustad från Träslövsläge i ett brev till justitieminister Beatrice Ask. Bakgrunden är den kritiserade domen där tingsrätten i Lund friar en man från våldtäkt trots att kvinnan sagt nej flera gånger

– Det är så himla märkligt att det som i allmänhet anses som brottsligt, till exempel att stjäla eller att slåss, plötsligt blir okej när det sker i ett sexuellt sammanhang, säger Lina Brustad.

Det som fick droppen att rinna över för Lina Brustad var en uppmärksammad friande dom i Lunds tingsrätt häromdagen. En 27-årig man stod åtalad för våldtäkt, men friades trots att han varit våldsam, och dessutom erkänt att kvinnan sagt nej flera gånger. Han menade att det var tydligt att hon ville ha dominanssex när han höll för hennes mun och näsa.

– Han hade en upplevelse av att de hade en tyst överenskommelse om att hon tyckte om det här våldsamma sexet. Jag tänker att kvinnan i det här och liknande fall blir helt rättslös, säger Lina Brustad.

– Det ligger fortfarande på kvinnan att hon ska bete sig på rätt sätt för att inte bli våldtagen. Ansvaret ligger på offret. Vi får en otroligt skev bild av sexualitet i Sverige tycker jag, säger Lina Brustad.

Brevet till Beatrice Ask besvarades med ett automatgenererat svar. Och Lina Brustad hade först inte så stora förväntningar på att få ett riktigt svar.

– Men nu kanske det händer något när det här har blivit så uppmärksammat. Jag tror ändå att sexbrottslagen kommer att ändras, men det tar ju bara sådan jäkla tid, säger Lina Brustad.

Linas brev till justitieministern

Hej Beatrice Ask!

Jag har med anledning av den nu senast diskuterade våldtäktsdomen fått en fantastisk möjlighet, men vill bara dubbelkolla med dig så att det inte skett ett missförstånd.

För att göra en lång historia kort så fick jag mitt andra barn nu i somras och upplever med två barnstolar, barnvagn mm (du vet säkert hur det är) att min Skoda Fabia blivit lite trång. Dessutom är det en 07:a ...så den börjar bli gammal. Min granne har en jättefin mycket större bil som jag sneglat på ett tag. (Vi delar carport så jag har möjlighet att se den på nära håll.) Så när vi häromdagen möttes i ett av vinterns gråa skyfall in imellan husen och carporten - jag släpandes på min bebis i sitt tunga babyskydd - gav han mig ett vänligt leende, som jag bara kan tolka som ett tyst medgivande till att jag kan ta hans bil. Han förstod min situation, det kände jag tydligt.

Nu vill jag bara dubbelkolla med dig innan jag tar bilen att det, om det mot all förmodan skulle bli så att han polisanmäler mig sen - man vet ju inte, han kan ju ångra sig, sådant händer ju - att det kommer kunna ställas utom allt rimligt tvivel att jag hade för avsikt att stjäla bilen. För det har jag ju inte. Vi har en tyst överenskommelse bara.

Tacksam för snabbt svar!

Med vänlig hälsning
Lina Brustad
Träslövsläge

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".