Akut brist på förskoleplatser i Halmstad

1:27 min

Det saknas ovanligt många platser i förskolan i centrala Halmstad.

Så många att föräldrar som bor i centrum nu får frågan om de kan tänkas köra sina barn till förskolor utanför stan, som till exempel Haverdal eller Oskarström. Eller om de kan tänka sig att skjuta på förskolestarten.

Bristen på platser gäller inte bara i vår utan sträcker sig över hösten och under 2015 också. Inte förrän 2016 ser det bättre ut när det gäller nya platser.

Pauline Broholm-Lindberg, skolområdeschef för centrum på barn- och ungdomsförvaltningen, förklarar:

– Vi har ungefär 100 fler barn varje år de kommande fyra åren som ska in i verksamheten, alltså en utökning med 100 platser årligen.

Vad gör barn- och ungdomsförvaltningen för att lösa det då?

– Det tråkiga är att under våren har vi inte tillräckligt med lösningar och det av en rad anledningar. Men vi jobbar intensivt för att kunna lösa det behov vi ser framför oss. Men även våren 2015 är riktigt kritisk. Till 2016 har vi ett antal nya förskolor beviljade, men det ligger lite för långt fram för att vi ska kunna tillgodose de behov vi ser i dagsläget, menar Pauline Broholm-Lindberg.

Nu erbjuder barn- och ungdomsförvaltningen de föräldrar som bor i centrala Halmstad platser på förskolor i Frösakull, Haverdal eller Oskarström. Hur realistiskt är det tro att föräldrar kommer att nappa på det?

– Jag vågar inte uttala mig om det. Det är därför vi i dag går ut med både skriftlig information, på webben, på alla möjliga sätt och vis, och försöker nu få till stånd en dialog med de här föräldrarna för att få reda på hur realistiskt det är att de ska kunna se detta som en möjlighet för dem, säger Pauline Broholm-Lindberg.