1 av 2
2 av 2
Lennart Andersson och Lennart Johansson på Fontänhuset i Falkenberg. Foto: Jonna Burén/Sveriges Radio.

Vanligare med hyrläkare inom psykiatrin

1:59 min

Allt fler patienter som söker sig till psykiatrin i Region Halland får träffa stafettläkare. Sedan 2010 har kostnaden för hyrläkare inom psykiatrin flerdubblats.

Lennart Andersson, bor i Falkenberg och har varit i kontakt med psykiatrin under många år. Han är trött på att behöva upprepa sin sjukdomshistoria för nya läkare gång på gång:

– Varje gång jag kommer med mina problem, så kommer jag till en ny doktor, så får jag börja om igen, och jag får börja om igen och jag får börja om igen. Till slut orkar inte jag ta kontakt med psykiatrin eftersom jag får börja om hela tiden.

Lennart Johansson är verksamhetschef på Fontänhuset i Falkenberg. Där driver man en stödföreningen för människor med psykiska besvär. Han är orolig över att kvalitén på vården blir sämre i takt med att det används allt fler hyrläkare.

Men Åke Edman som är läkarchef för vuxenpsykiatrin i Region Halland tycker att det är viktigare att korta vårdköerna än att man får träffa samma läkare varje gång.

– Punkt ett är att se till att bemanningen är god. Alternativet är att vi har sämre tillgänglighet och att vårdköerna skulle öka. Allt annat förbleknar menar jag, i ljuset av att ha en god tillgänglihet, säger Åke Edman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista