Audionomer stressar inte så mycket. Foto: Bertil Ericson/TT.

Ebba har det minst stressiga yrket

3:52 min

Audionomer är den yrkeskategori som är minst stressig. Det visar en amerikansk undersökning som rankat olika yrken enligt vilka som är stressiga och inte.

– Vårt liv påverkar ju inte direkt liv eller död, så vi är nog inte så jättestressade, säger Ebba Åkeson som jobbar inom Region Halland. Hon är en av Sveriges blott 600 audionomer.

Som audionom jobbar du med att hjälpa personer med nedsatt eller skadad hörsel, du både ställer diagnos och hjälper till med rätt rehabilitering. Och om Ebba Åkeson ska identifiera någon tid på året som trots allt är mest stressig så är det just nu.

– Före en stor högtid hör alla av sig för att de vill att deras hörapparater ska fungera när de ska träffa familj och vänner. Och nu efter jul och nyår ringer de anhöriga som har träffat sina gamla släktingar över jul och upptäckt att de inte hör så bra, säger Ebba Åkeson.

Stressiga yrken

I studion har man mätt elva faktorer som påverkar stressnivån. Bland annat tillväxtpotential, intern konkurrens och fara för eget eller annans liv.

Mest stressiga:

Soldat
General
Brandman

Minst stressiga:

Audionom
Hårstylist
Juvelerare

Källa: Careercast.com

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista