Foto: Sveriges Radio

Stora besparingar inom psykiatrin

2:14 min

Psykiatrin i Halland ska spara in 12 miljoner kronor, trots att det är hög belastning på psykiatrin. Mest pengar sparar regionen in på barn och ungdoms-psykiatrin, som redan idag går på knäna.

– Det är fortsatt högt tryck på både det vi gör och antalet som söker sig till oss. Det är en verksamhet som expanderat i 20 års tid,  och den psykiska ohälsan har ökat det vet vi. Men pengarna är i den realiteten vi lever i, då får vi anpassa oss efter de pengarna som finns helt enkelt, säger Magnus Oleni som är verksamhetschef för Barn och Ungdoms-psykiatrin i Halland

Region Halland behöver spara in pengar på flera håll för att klara budgeten för 2014. I dagsläget saknas 36 miljoner för att klara budgeten utan att göra så stora förändringar att det påverkar vården för dig som bor i Halland, säger politikerna i regionen.

För psykiatrin betyder det 12 miljoner kronor mindre 2014. Det är pengar som sparas  in på indragen utbildning, mindre handledning och sen tidigare har lägenhetsvården som Halland har haft för att hjälpa personer med ätstörningar lagts ner. Dessutom försvinner då två miljoner kronor från Barn och ungdomspsykiatrins heldygnsvård som totalt har 16 miljoner i budget.

– Det är klart att alla besparingar som görs och nerdragningar får en påverkan. Men det förslag som vi lägger gört vi bedömningen att det här är den minsta påverkan det kan få. Det är klart att besparingen kommer att ha en effekt på barn och ungdomar här.

– Men den effekten ska inte vara så sto,r säger Eva Osvald Gustavsson som är förvaltningschef för psykiatrin i Halland och den som är ansvarig för HUR psykiatrin ska spara in pengar.

– Den bedömning som jag gör är inte att det i totalen ska bli menligt påverkande för vår verksamhet eller möjlighet att utföra uppdraget.

Det här gäller för 2014, men även längre fram ser det mörkt ut ekonomiskt, men det behöver inte alltid vara av ondo att behöva spara in pengar säger Eva Osvald Gustavsson.

– Vi går sannolikt mot kärvare tider. Jag vet också att det finns organisationer på rationaliseringar på en procent om året inte behöver vara ett större problem utan att det kan vara det som triggar utveckling, effektivisering, tydligare sätt att arbeta så jag tror inte att det är svart och vitt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista