Foto: Scanpix

Slarv med kommunala betalkort

1:09 min

Det brister i hur kommunala förvaltningar i Laholm hanterar bensinkort och andra betalkort. Nu ska tjänstemän och politiker  själva ta betalningsansvaret för korten.

– Det är inte bra det vi ser i den här granskningen. Det är dåligt redovisat och vi måste berätta hur vi använder våra skattepengar. Även om det inte är några stora summor så är det en föerteelse som inte får förekomma. Samtidigt ser vi att vår interna kontroller fungerar, säger Tomas Jönsson(M) som är kommunstyrelsens ordförande.

Det den interna kontrollen avslöjat är att i vissa fall har kortinnehavare själv attesterat beslut om inköp som gjorts med kortet. Det har också upptäckts ofullständiga underlag vid representation och resor liksom att det saknas kvitton. I flera fall har redovisning och attest skett omotiverat lång tid efter det att kortfakturan betalats av kommunen. Kommunledningskontoret i Laholm tänker nu vidta åtgärder.

– Vi kommer att ta ett beslut så småningom att dra i betalkorten och gå över till kort med personligt betalningsansvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista