Många unga mår psykiskt dåligt.

För långa köer till Bup

1:43 min

Barn- och Ungdomspsykiatrin klarar inte tillgänglighetsmålen som är uppsatta nationellt. Det innebär förlorade prestationspengar från staten varje år. Problemet är helt enkelt att de inte klarar av att korta köerna. 

– Just nu tittar vi på hur vi kan korta våra köer. Vi vet att det är för lång tid. VI har en vårdgaranti som säger 30 dagar till första utredning och till bedömning. Bedömning klarar vi, utredning klarar vi inte riktigt, säger Magnus Oléni, verksamhetschef för Barn- och Ungdomspsykiatrin (BUP) i Halland. 

Det handlar om att minst 80 procent av patienterna ska få behandling eller en fördjupad utredning inom en månad - men det målet hade BUP svårt att klara under förra året.

Just nu pågår det en särskild satsning i hela landet, för att barn och unga ska få vård av psykiatrin så fort som möjligt. Halland är en av de sämsta regionerna när det kommer till det här. En månad förra året var det inte ens 40 procent som fick den fördjupade utredningen i tid även om det oftast såg lite bättre ut.

Det har sett ut så här en längre period nu, hur kommer det sig att ni inte kan lösa det?

– Det har att göra med det ökade trycket. Vi gör mycket mer i dag och vi har blivit mer effektiva i vårt arbete men inte tillräckligt för att klara tillgänglighetsmålen. 

Det här gör att Barn och Ungdomspsykiatrin förlorar extrapengar från statligt håll - just för att de inte klarar det här målet. Så förlorade pengar från statligt håll, på samma gång som Barn och ungdomspsykiatrin måste spara in överlag. Men köerna är prioriterade, man ska få komma till läkare och få en utredning i tid.

– Samtidigt som vi gör en anpassning här så gör vi en ökning i vår ekonomi kring att jobba med det här, så det är lite gas och broms på samma gång, säger Magnus Oléni, verksamhetschefen för Barn- och Ungdomspsykiatrin i Halland.  

Reporter: Jonna Burén
jonna.buren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista