Foto: Mats Andersson/Scanpix

Utbildning till unga arbetslösa

"Från skola till arbete"
1:51 min

Unga arbetslösa mellan 15-24 kan från och med idag kunna få introduktionsutbildning, enligt en ny lag som träder i kraft .  

Arbetslösheten bland unga är fortfarande ett problem i länet. I Halmstad så är var femte ungdom utan ett jobb. Den nya lagändringen, som träder i kraft idag, gäller ungdomar mellan 15- 24 år och ska enligt regeringen se till att ungdomar lättare ska komma in på arbetsmarknaden och få jobb.

–- Jag tycker det är bra, då blir företagen också villiga att ta in arbetskraft,  säger Jennifer Goodwin som är 22 år och nyligen arbetslös.

På arbetsförmedlingen i Halmstad tror man att den nya lagändringen ska leda till fler jobb då ungdomarna redan efter gymnasiet kan komma ut på arbetsmarknaden effektivt.

–- Här har vi möjlighet att hjälpa ungdomar utan erfarenhet att komma in på arbetsmarknaden.

Under den tolv månader långa introduktionsutbildningen kommer ungdomarna även att få lön. På Biltemas lager Retlog som anställer många unga så är man skeptisk till den nya lagändringen.

– Det gäller att man har mentorer som tar hand om de unga och där faller arbetsförmedlingen eftersom man inte har tid att åka ut till ungdomarna, säger Lars Borup som är VD på Retlog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".