1 av 3
Foto: David Magnusson/Scanpix
2 av 3
Mattice Hollesen, elev på trädgårdsutbildningen på Munkagårdsgymnasiet. Foto: Lisa Hedström Arvidsson/Sveriges Radio
3 av 3
Bo Andersson, lärare på Munkagårdsgymnasiet i Tvååker. Foto: Lisa Hedström Arvidsson/Sveriges Radio

Stor brist på kompetent personal

Trädgårdsbranschen: Ungdomar utbilda er, det finns jobb
1:55 min

Trots att trädgårdssektorn är i skriande behov av utbildad personal är det få ungdomar som väljer att gå trädgårdsutbildningen.

Munkagårdsgymnasiet i Tvååker är en av bara fyra gymnasieskolor i Sverige som erbjuder en trädgårdsutbildning. Men trots det, är det bara ett litet antal sökande till utbildningen.

– Nej, det är inte fulla klasser, det har vi inte haft på väldigt många år, säger Bo Andersson som är lärare och verksamhetsledare på trädgårdsprogrammet på Munkagårdsgymnasiet.

Endast 14 elever går i år ut i trädgårdsnäringen från Munkagårdsgymnasiet. I hela Sverige är det knappt 80 elever som går färdigt en gymnasial trädgårdsutbildning. Det är långt ifrån tillräckligt menar Göran Andersson från branschorganisationen Trädgårdsanläggarna i Sverige.

– 2 500 personer behöver vi ha in i branschen varje år, bara för att ersätta de som går i pension och slutar.

Så ert budskap till ungdomarna är - utbilda er det finns jobb?

– Ja, just det. Det finns väldigt mycket inom kyrkogårdssidan, det finns på parksidan, och det finns inom bostadsmiljöerna. Där finns det jättemycket jobb, säger Göran Andersson.

En av de 14 elever som tar studenten till sommaren efter att ha gått den treåriga trädgårdsutbildningen på Munkagårdsgymnasiet är Mattice Hollesen från Varberg.

– Jag valde denna utbildningen eftersom det är ett väldigt brett område med jobb. Jag antog att det var ett bra fysikt arbete .

Du gillar att röra på dig på dagarna?

– Ja, precis. Och så får man naturen och frisk luft och så där. Man får skapa olika saker och se efteråt att det är jag som byggt upp detta, säger Mattice Hollesen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".