Foto: Sveriges Radio

Tvångsåtgärder har inte minskat i Halland

2:24 min

Tvångsåtgärder som till exempel fastspänningar, ge medicin med tvång eller låsa in patienter ligger på samma nivå som det har gjort de senaste fem åren i Halland, trots att sjukvården i Halland har jobbat specifikt med att få ner tvångsåtgärderna.

Kajsa var van vid att spännas fast när hon var inlagd på psykiatrin.

– Det har gått på rutin på nåt vänster. Det handlar mycket om bemötande som kan förhindra bältesläggningar. Hur du ser patienten eller om du väljer den lätta vägen och rullar fram bältessängen, säger Kajsa.

Tvångsåtgärder är nödvändigt ibland, om patienten skadar sig själv eller är farligt för andra, måste människor ibland läggas in med tvång, ibland spännas fast eller tvångsmedicineras och det är godkänt i lagen.

Det handlar om att skydda er själva?
– Ja, men det är sista, sista utvägen, men när man hör om att det är den första utvägen, då blir man ju mörkrädd, säger Kajsa. 

Alla tvångsåtgärder rapporteras in till Socialstyrelsen, men det har varit problem med hur det här registreras och statistiken är inte att lita på. Till exempel har antalet fastspänningar och tillfällen med tvångsmedicinering blivit fler, men det beror ju på hur många patienter som är inne och vilka problem de har. Dessutom kan det vara så att sjukvården är bättre på att rapportera in, men en sak är säker - det är fortfarande så att i snitt räknat är varje patient med om minst två fastspänningar och två tvångsmedicineringar. 

– Jag är ganska säker på att det är på väg åt rätt håll. Sen går det aldrig att har en nollvision när det gäller det här, men man ska naturligtvis komma så långt fram man kan för att använda det så lite som möjligt, säger Thomas Wejstam som är chefsläkare för psykiatrin i Halland.

Halland har i flera år varit med i ett nationellt projekt som handlar om att få ner tvångsåtgärderna så mycket som möjligt, men än så länge syns alltså inga förbättringar i statistiken, men  tror ändå att det har sjunkit.

– Många patienter upplever det här som ett stort övergrepp, givetvis är det oerhört bra att det här ska ske i så få tillfällen som möjligt, säger Thomas Wejstam. 

– Jag tror att det är så att det har sjunkit, men det är svårt att dra några säkra slutsatser, men min känsla lokalt är ändå att det har minskat lokalt.

Men Kajsa är tveksam.

– Jag har inte sett resultat som patient, det kanske är gott nog som referens, senast jag var inlagd så nej, säger Kajsa. 

Reporter Jonna Burén
jonna.buren@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista