Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Efter Kajsa - psykiatrin granskas

1:08 min

Psykiatrin i Halland ska inom de närmsta månaderna granskas av Inspektionen för Vård och Omsorg. (IVO)

Det är efter att Kajsa, som P4 Halland har berättat om tidigare, har blivit fastspänd när hon var inlagd på psykiatrin, utan att läkare hade bestämt det. Det skedde på rutin och därför tittar nu IVO på om det här är något som händer andra. 

– Vi tycker att det är allvarligt det vi har sett och vi vill åka dit och följa upp de här frågorna. Det strider mot lagen det är därför vi öppnat ett ärende för att se hur man nu arbetar med att följa den gällande lagstiftningen, säger Helen von Sydow, enhetschef på den avdelningen på inspektionen för vård och omsorg som har hand om Halland.

Det var under 2011 som Kajsa var inlagd och blev fastspänd flera gånger utan läkare bestämde det på plats - och det är alltså olagligt.

– Det känns fruktansvärt, det är ett brott, det hade känts någorlunda om de hade Lex Mariat eller polisanmält, säger Kajsa. 

Men det gjorde inte psykiatrin i Halland. Thomas Wejstam är numera chefläkare för psykiatrin i Halland och vet inte varför de tidigare cheferna inte lex maria-anmälde.

– Det är klart att hade detta hamnat på bordet här och nu, då hade det blivit en Lex Maria, säger Thomas Wejstam. 

Inom de närmsta månaderna kommer IVO att inspektera psykiatrin i region Halland för att se hur lagen efterföljs. Lisbeth Abrahamsson på IVO är inspektör.

– Det är väl så att man kan undra om man följer gällande lagstiftning då är det väl klart att vi vill försäkra oss om hur uppdaterar man och försäkrar sig om att lagen följs, säger Lisbeth Abrahamsson, inspektör på IVO. 

Reporter: Jonna Burén
jonna.buren@sverigesradio.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista