Föreningen Kris fick pris som årets eldsjälar i Halmstad. Foto: Ann Jornéus/Sveriges Radio

Kris hjälper kriminella ungdomar

1:39 min

Föreningen Kris – Kriminellas Revanch i Samhället – har utsetts till Årets Eldsjälar i Halmstad. I onsdags delades priset ut vid en gala på Halmstads Teater.

2013 tog Kris i Halmstad initiativet till en utbildning som riktar sig till unga kriminella som vill starta ett nytt liv. Satsningen heter Unga Kris Power.

– Vi tar hela människan. Vi börjar från dem själva och deras egen självkänsla, säger projektledaren och initiativtagaren Robert Medved.

– Vi vill få ut dem som fungerande samhällsmedborgare, genom praktik och andra åtgärder.

Sedan starten i mars förra året har 28 ungdomar deltagit i Unga Kris Power, fyra av dem är tjejer.

Utbildningen finansieras av Allmänna Arvsfonden och organiseras i cirkelform.

Det handlar om att bygga självkänsla, ge kunskap om ekonomi, hur man uppför sig på arbetsmarknaden och missbruksinformation.

Att ge praktik är viktigt, framhåller Robert Medved. Först får ungdomarna praktik på Kris, för att få en vardag, lära sig passa tider, ha personliga samtal och staka ut en framtid. Det ska leda till en praktik på en vanlig arbetsplats och riktigt arbeten.

Från Halmstad har projektet Unga Kris Power spridit sig till Helsingborg och Norrköping. I år startar KRIS i Linköping och Göteborg också en utbildning för unga kriminella som vill starta ett nytt, laglydigt liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista