Kajsa är på ett nytt behandlingshem. Foto: Jonna Burén

Kajsa polisanmäler Varbergs sjukhus för olaglig fastspänning

Det var för två och ett halvt år sen som Kajsa blev fastspänd utan att läkare ordinerade det. Efter Inspektionen för vård och omsorg kom fram till att psykiatrin gjort fel har Kajsa polisanmält och polisen har tagit emot anmälan om tjänstefel.

Psykiatrin i Halland spände fast Kajsa i en bältessäng utan att läkare var med och bestämde det - det berättade P4 Halland igår.

Det är olagligt att spänna fast patienter utan att läkare är med och efter att det här hände har Kajsa polisanmält Varbergs sjukhus.

I anmälan skriver Kajsas ombud om hur Kajsa vårdats flera gånger på vuxenpsykiatrin och att hon lagts i bälte vid ett stort antal tillfällen. Hon skriver också att personalen har bemött Kajsa kränkande och att det står helt klart att Kajsa blev bältad på ett felaktigt sätt och att det blivit en osäkerhet bland personalen om vad som gäller när någon ska bli fastspänd, får man göra det innan läkare kontaktas eller inte? 

Inspektionen för vård och omsorg riktade allvarlig kritik mot psykiatrin i Halland efter Kajsas fall och skrev att det stod klart att Kajsa hade blivit fastspänd på ett felaktigt och olagligt sätt.

Men nu har åklagaren lagt ner anmälan om tjänstefel och anledningen till att det är nerlagt ska vara att det saknas grunder till att gå vidare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista