Så här kan Laholms nya sajt komma att se ut. Foto: Laholms kommun

Laholm först med tredimensionell infosajt

2:04 min

Laholm blir första kommun i landet med att starta en tredimensionell så kallad destinations-sajt. Via datorn kan besökare vandra runt i både natur, intressanta lokaler och företag - och samtidigt få all möjlig information.

800 000-900 000 kronor kostar satsningen och Laholms utvecklingschef Ulf Mattsson tycker det är väl använda skattepengar.

– En av de riktiga möjligheterna för Laholms kommun är att utveckla besöksnäringen. Jag tycker vi är ett fantastiskt besöksmål men vi har inte riktigt lyckats föra ut det. Tanken är att kunna presentera en plats, en hel kommun, på ett helt annat sätt än tidigare, säger han.

Politikerna har sagt ja, och nu börjar arbetet med att till första grund-sajten ta ett 25-tal bilder av Laholm, både vinter- och sommarvyer, 215 företag skall fotas och läggas upp information om. Och ett hundratal utflyktsmål - så kallade intressepunkter, skall läggas in. Även inomhus.

För intresserade inflyttare kan man till exempel göra ett lager där man kan följa skolvägen, och se vilka butiker och läkarmottagningar som finns. Också kommunens företag skall kunna marknadsföra sig via den kommunala sajten.

Laholmarna kan nu vänta sig att den närmaste tiden se underliga flygande föremål, en slags meterlånga obemannade helikoptrar, som skall ta alla bilder som behövs:

Redan i mars hoppas utvecklingschef Ulf Mattsson att den tredimensionella vandringsbara sajten skall vara uppe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista