1 av 2
David Lorentz har skickat de inlämande köttbullarna på analys för att se om de innehåller glykol. Foto: Johan Sundström/Sveriges Radio
2 av 2
My Olsson och hunden Rookie är ute och går i Kungsbacka. Foto: Johan Sundström / Sveriges Radio

Hundar kan ha förgiftats med glykol

1:49 min

I Kungsbacka har det startats rykten om försök att förgifta hundar med glykol. En påse med köttbullar har hittats och lämnats in till polisen som nu väntar på svar från en analys.

My Olsson är ute och rastar sin hund Rookie, en australian shepherd på två och ett halvt år, i Kungsbacka. 

– Jag är inte jätterädd men om jag går i skogen så har jag väl lite mer koll på honom. Men här inne i stan, nej, säger My Olsson om de senaste ryktena om glykolförgiftat kött. 

I onsdags kväll fick polisen i Kungsbacka in en påse med köttbullar som en person hittat på Stormgatan i Kungsbacka.

Personen som lämnade in köttbullarna misstänkte att de kunde vara förgiftade av glykol, och polisen har nu skrivit en anmälan om försök till skadegörelse.

Efter att ett trettiotal polisanmälningar om försök att förgifta hundar skrivits i Göteborg de senaste åren, där också några hundar dött av förgiftning, så har nu för första gången polisen i Kungsbacka skickat in kött till analys för att se om det innehåller glykol.

Men innan resultatet av analysen är färdig så vet polisen i Kungsbacka inget mer om köttbullarna, och har ännu inga misstankar om att de är förgiftade av glykol.

– Med tanke på det som sker i Göteborg med kött som har förgiftats så valde jag att skicka det på analys. Men vi har inga särskilda spår att gå efter, säger David Lorentz, som är förundersökningsledare på polisen i Kungsbacka.

När kan analysen väntas vara färdig?

– Förhoppningsvis inom fjorton dagar, tre veckor.

Det skrevs en polisanmälan om skadegörelse. Vad innebär det?

– Har du ett uppsåt att försöka att skada ett djur, exempelvis en hund, så kan det röra sig om skadegörelse eller djurplågeri. Och i detta fallet, eftersom det anses ligga på försöksstadiet, så är det straffbart och därav skrev jag en anmälan.

Men det finns inget i nuläget som säger att det är glykol som det rör sig om?

Nej, ingenting, säger David Lorentz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista