1 av 2
Foto: Banna Thioubou/SR
2 av 2
Malin Salberg, samordnare för förorenade områden på länsstyrelsen i Halland. Foto: Lisa Hedström Arvidsson/Sveriges Radio.

Risk för människor när husen byggs allt närme gamla deponier

1:16 min

Länsstyrelsen vill se över Hallands alla övertäckta soptippar. Ett initiativ till ett gemensamt deponiprojekt har nu tagits och man hoppas få med sig länets alla kommuner i samarbetet.

– Det är för att vi tycker att det är angeläget att det utförs en inventering av de gamla deponierna i länet, säger Malin Salberg på länsstyrelsen i Halland.

Förr placerades soptippar en bra bit utanför samhällena. Men i takt med att tätorterna växer sig större, hamnar byggnader allt närmre gamla, övertäckta deponier. Och det kan innebära risker för de människor som bor där.

– Man måste ha kontroll på vad deponin innehåller och vad den läcker. Vad det finns för ämnen och föroreningar, det är viktigt att veta det när man bygger i närheten. De flesta ligger vid de gamla industristäderna som Halmstad, Falkenberg och Varberg. Det är väldigt stor exploatering i Halland och sen är det även gamla deponier. Har man inte riktigt koll på hur de ser ut kan det innebära en risk för människorna som bor i närheten idag eller kanske för värdefull naturmiljö också, säger Malin Salberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista