Kullaviks hamn. foto: Sveriges Radio
Kungsbacka

Ny tur i gammal strid

Kullaviks småbåtshamn får överta de vattenområden som småbåtsföreningen, Kungsbacka kommun och två fastighetsägare i Kullavik tvistat om i drygt tio år. Det har Lanmäteriet beslutat.

Lantmäteriet har, på uppdrag av kommunen, bestämt att vattnen som idag hör till två andra fastigheter men där hamnen har bryggor, ska föras över till hamnföreningen.

Konflikten uppstod sen hamnföreningen 2001 köpte hamnen av kommunen, och det senare visade sig att delar av hamnens vatten hörde till två andra fastighetsägare. Dessa har fått erbjudande om ersättning från kommunen, men har tackat nej.

För ett drygt år sen krävde småbåtsföreningen ett skadestånd på nio miljoner kronor och hotade att stämma kommunen. Och i höstas kom krav från Kronofogden om att föreningen tar bort sina bryggor.

Men nu har Lanmäteriet bestämt att vattenområdena ska flyttas från de två inblandade fastigheterna till Kullaviks hamn, mot en ersättning till fastighetsägarna. Hur stor den ska vara ska Lantmäteriet besluta senare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista