Motigt i vinden men glatt ändå! foto: Lars Salomonsson.
Snöpremiär

...och skidan den slinter

"I medvinden går det lätt, i motvinden känner man sig värdelös"
2:10 min

Årets första pulka- och skidåkarhelg är här och trängseln var stor i de flesta pulka- och skidbackarna.

Några backar finns det inte på Golfarenan utanför Halmstad, men väl skidspår på konstsnö och riktig snö. Och där var det också trångt, när träningssugna skidåkare, många med Vasaloppet i blick, gav sig ut för att premiäråka.

- Det ska bli spännande att se den här nya anläggningen. Vi brukar annars åka uppåt Åkulla, men det är kul att ha en anläggning här i närheten av Halmstad, säger Robert Karlsson, en av premiäråkarna. Och då fick det vara kallt i vinden:

- Det är bara att bita ihop.

Bredvid Roberts tod Aylin Heijel och skakade och såg kall ut:

- Ja, det är väldigt kallt härute, så vi får se hur det går. Jag ska åka stafettvasan med jobbet senare i år och har en månad kvar att träna här.

- Jag har tränat på annat sätt under tiden, men skidåkningen har det varit sämre med. Men nu är det i alla fall premiär, säger Aylin Heijel.

Martin Siljegård är VD på Golfarenan och kunde konstatera att det var många som sökt sig till skidspåren. Men det fanns plats för fler.

- De flesta åker väl en timme och sedan tar nya åkare vid, säger Martin Siljegård, som själv varit ute i spåren och den kalla vinden som skidinstruktör.

- Man kan väl säga så här att de som tänker åka Vasaloppet bör nog åka mer än en timme och man blir varm ganska for när man ligger här ute och åker. Och vinden är inte helt fel heller. Vi har ju inga uppförsbackar här men vi har motvind. Och det känns definitivt som uppförsbacke, säger Martin Siljegård med ett skratt.

Han är nöjd med underlaget. Visserligen var man lovad lite mer kyla än vad det blev, men efter omständigheterna blev det bra menar Martin Siljegård. Och natursnön har också varit till hjlp.

- Det är faktiskt bra att det blåser och driver lite grann, för då blir det lättare för oss att ta hand om snön och lägga ut den där det behövs kompletteras. Och så blir det ju vitt och trevligt, vi får lite vinterkänsla härute.

Susanne Baerveldt var på väg från anläggningen mot parkleringen.

- Jag har åkt 6 kilometer nu och ska ha en liten paus och dricka lite. Sedan ska jag ut en liten runda till, säger Susanne Baerveldt och tycker att åkningen är bra:

- Ja den är bra. Det är medvind när man börjar och då känner man sig jätteduktig. Sedan är motvind och då känner man sig värdelös. Men det är första gången på länge som jag åker skidor nu och det är kul.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".