Zonen, ny mötesplats för ungdomar på Andersberg. foto: Lars Solomonsson/SR Halland
Andersberg i Halmstad

Zonen ersätter fritidsgården Puls

Större plats för ungdomarnas egna initiativ
1:34 min

Påm lördagen invigdes Zonen på Andersberg, en mötesplats för ungdomar mellan 12 och 15 år. Politiker och tjänstemän från kommunen blandades med invånare och framför allt ungdomar från Andersberg.Zonen ersätter Puls, som var en mer traditionell fritidsgård.

- Den stora skillnaden är att Puls var en fritidsgård som var stängd, det var en sluten verksamhet. Det gick ut på att ha kursverksamhet. Man kom två gånger i veckan och man deltog på sin sångkurs, danskurs, giitarrkurs - oftast var det inriktat på musik - och sedan gick man hem, säger Patrik Isaksson, en av de fyra fritidsledarna på Zonen. Han fortsätter:

- Zonen är en öppen mötesplats, dit man kan komma när vi har öppet mellan 14 och 21 på vardagar. Man kommer hit, sätter sig i fiket som drivs av kvinnor som bor på Andersberg.

- Här sitter man ner, fikar, kanske träffar någon av fritidsledarna. Man har en idé som man genomföra och så får man göra det. Men man får glöra det själv.

Och har inte ungdomarna några idéer får de hjälp av fritidsledarna.

- Och det kan ju vara så att ungdomarna bara vill sitta i soffan och ta det lugnt och då får de göra det. Att ha makt över sin egen fritid betyder ju inte att man måste göra någon aktivitet, menar Patrik Isaksson.

Zonen, ett namn som ungdomarna själva röstat fram, har sin bas i Andersberg och omgivande stadsdelar, men alla halmstadungdomar är välkomna.

Dom fyra fritidsledarna får nu en mer tillbakadragen roll och ska fungera mer som bollplank och stödja ungdomarnas egna aktiviteter.

Kristina Blomquist är kulturchef i Halmstad och var på plats i går:

- Att ta vara på det positiva i ungdomarna, att få dem att ta ett större ansvar, det är det det handlar om. Vi blir ju alla äldre och det är svårt att veta vad de som är unga vill göra. Därför måste det ju komma från dem själva, vi ska inte servera färdiga lösningar, säger Kristina Blomquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".