Ny teknik ersätter gamla trygghetslarmen i Kungsbacka. foto: Fredrik Persson/TT
Kungsbacka

Nya digitala trygghetslarm säkrare

"Letar upp bästa täckningen"
1:32 min

Nu byter Kungsbacka ut alla sina gamla trygghetslarm mot nya digitala. Drygt 1300 personer, äldre eller människor med funktionsnedsättningar, berörs. En fördel med digitala larm är att det är enkelt att dagligen kontrollera att dom fungerar.

- Det är nödvändigt för oss att byta system, eftersom det analoga nätet kommer att släckas. Då är det det digitala som gäller och det finns fördelar med bytet, säger Mikael Delin, enhetschef för trygghetslarm i Kungsbacka kommun. Han fortsätter:

- Med tanke på att vi i vårt anbudsunderlag har ställt ett antal skall-krav, dvs sådana krav som måste uppfyllas av leverantören, så finns det stora möjligheter att leverera ett tryggt och säkert system till oss.

Men innebär bytet från analogt till digitlat att avrje användare själv måste ha ett mobilabonnemang?

- Nej, en finess med det nya systemet är att vi upphandlar även abonnemangen, som alltså ingår, säger Mikael Delin.

En annan fördel är att man kan utrusta larmen med simkort som automatiskt letar upp det nät med den bästa täckningen oavsett operatör. Det är en dyrare lösning, men också säkrare.

Områden med dålig täckning är alltså ett problem. Ett annat är oväder och stormarna vid västkusten, som slår ut både bredband och mobilnät emellanåt. Och digitala nät är då inte bättre än de gamla analoga.

- Nej, det är riktigt. Vi ser ju också hur ett åskväder kan slå ut systemen och vi kommer fortfarande att få driftsproblem. Men med ett digitalt system för trygghetslarm kan vi kontrollera larmen mycket oftare, varje dygn, och den kontrollen sker automatiskt, säger Mikael Delin. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".