Henrik Erlingsson. Foto: Lars Salomonsson/Sveriges Radio

Fortsatt samarbete kring Bolmen

1:30 min

Hylte fortsätter sitt samarbete österut med de tre Smålandskommunerna Ljungby, Värnamo och Gislaved.

En ny överenskommelse om samarbete kring frågor runt sjön Bolmen har precis träffats mellan de fyra kommunerna.

– Vi ska fortsätta samarbeta kring en gemensam webbportal och vi ska tillsammans vårda varumärket Smålands Sjörike, säger Henrik Erlingsson, centerpartistiskt kommunråd i Hylte.

– Det är mest fokus på turism och besöksnäringen, men även en del andra frågor är aktuella som planfrågor och vattenfrågor. Och det kan handla om näringslivsfrågor också.

Kommunerna runt sjön Bolmen har samarbetat i olika frågor i många år och en del projekt har fått stöd av EU. Företagsamma Bolmenbygden hette ett som pågick från 2009 till 2012 och mycket handlade då om att utveckla besöksnäringen. Ur det kom Smålands Sjörike, som jobbat med turistfrågor. Och kan man lägga till, frågor som hänger ihop med tursim, till exempel bussförbindelser runt Bolmen.

– Ja, vissa sådana här gemensamma frågor, som rör gränsproblematiken blir naturliga att ta upp. Men just den här överenskommelsen som vi nu har undertecknat är framför allt för att vårda varumärket fortsättningsvis, säger Henrik Erlingsson.

Och det är fortfarande för Danmark och Tyskland som de stora marknadsföringsinsatserna görs.

– Vi har ju mycket besökare och turister därifrån och då är det naturligt att försöka använda de kanalerna.

Det är fyra relativt små kommuner som samarbetar och Hylte är allra minst. Märker ni det eller tar ni ordentlig plats i samarbetet?

– Ja, jag vet inte, säger Henrik Erlingsson med ett skratt, men vi försker nog ta vår plats. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista