Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Kvinnofridsteamet försvinner i Falkenberg

"De har gett mig förståelse"
1:58 min

Kvinnofridsteamet i Falkenberg har lagts ner. Kommunen har bestämt sig för att satsa mer på att försöka stötta kvinnor som tar sig ur relationer i stället för att ha grupper där kvinnor träffas och har samtal. Många av kvinnorna som har varit i de här grupperna känner sig utlämnade

– Det har gett mig förståelsen, säger Sara Westerlund som är en av de som hade önskat att grupperna var kvar.

Sara berättar att hon haft en traumatisk uppväxt och att hennes pappa var våldsam. Kvinnofridsgruppen har hjälpt henne att förstå att hon inte är ensam.

– Det har varit så skönt också att vissa gånger när man inte orkat gå dit så kanske man går dit ändå. Man lär sig väldigt mycket på att höra de andras historier.

Falkenbergs kommun gör en omorganisation så tjänsterna finns kvar men de ska jobba annorlunda med kvinnofrid i Falkenberg framöver. Det säger enhetschefen Mats Pettersson på Falkenbergs kommun.

– Vi har sett en brist i vårt arbete när det gäller tiden direkt efter placering. Vi har varait väldigt duktiga på att ta bort kvinna från våldet, men sedan har vi tyvärr inte varit lika bra på att ge stöd när man ska gå vidare ut till exempel till en egen lägenhet. Vi har istället valr att priorotera det området.

Grupperna försvinner men kommunen ser ändå över om man kan hitta något annat sätt att ha gruppverksamhet. Men i så fall blir det självhjälpsgrupper utan de två personerna som har jobbat med grupperna i flera år. Sara Westerlund har svårt att förstå att man bara väljer att satsa på att hjälpa till precis när kvinnorna har lyckats lämna männen.

– Alla som  har varit med om det, som man inte kan förebygga för, det känns som att man blir lämnad lite, ha, nu får ni klara er själva så... Litet skyddsnät som försvinner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".