Uppfinnaren Elin Olsson. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio

Uppfinnaren Elin skaffade pengar med hjälp av gräsrötter

"Tack vare dem kunde jag utveckla min produkt"
10 min

Till sommaren kommer Elin Olssons första uppfinning ut på marknaden. Och hon var en av de första i landet som tog hjälp av så kallad crowdfunding för att förverkliga sin idé.

– Det var svårt att få med de stora investerarna, de tyckte att det handlade om en för liten investering. Så då testade jag crowdfunding, säger Elin Olsson som driver sitt företag i Sience park i Halmstad.

27 personer hörde av sig och ville bidra. De bidrog tillsammans med 200 000 kronor genom att köpa in sig i Elin Olssons företag, och det var vad hon behövde för att kunna utveckla sin produkt - en brandvarnare som sitter inuti ett taklampefäste. Brandvarnaren är på så vis dold inuti fästet och syns inte.

– Det var lite läskigt, för det var ju bara två personer som hade testat det här innan mig. På ett sätt blottar man ju sig själv genom att presentera sitt företag och sin idé på nätet på det här sättet, säger Elin Olsson.

Men samtidigt fick hon förutom pengar också en hel del kunskap på köpet med sina investerare. Personerna som ville investera i hennes idé kom från olika länder och olika branscher, och hon har märkt att hon kunnat få få hjälp och råd av sina crowdfundinginvesterare.

– Tack var det här kunde jag utveckla min produkt och nu i sommar kommer den börja säljas. Det känns jätteroligt! säger Elin Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".