Ullenhag: "Provocerande" få flyktingar i Kungsbacka

0:46 min

Kungsbacka är en av de sämsta kommunerna i landet på att ta emot flyktingar, om man jämför med hur många invånare det är i kommunen. Det visar en sammanställning som Sveriges kommuner och landsting har gjort. 

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP)  tycker att kommuner som Kungsbacka ska klara av att ta emot fler flyktingar. Han har nu tillsatt två flyktingsamordnare som ska prata med alla kommuner och sätta tryck på de kommuner som inte tar ett större ansvar.

– Det finns kommuner, som till exempel Kungsbacka, där jag tycker att det är provocerande att en kommun som faktiskt har bra möjligheter gällande arbetsmarknad och som borde ha bra möjligheter när det gäller mottagande. Där man historiskt sett inte har tagit sitt ansvar, säger Erik Ullenhag (FP), integrationsminister.

Kungsbacka kommun hänvisar till att det inte finns tillräckligt med bostäder, något som intergrationsministern inte riktigt köper.

– Det kan vara en förklaring, men samtidigt är vi i en situation där vi har människor som ska kunna få skydd i Sverige och starta sin tillvaro i Sverige. Och då behöver man också vara lite kreativ och få fram bostäder. Det finns andra kommuner än Kungsbacka som har klarat det här mycket bättre.

De halländska kommunerna ligger i bottenligan.

I den statistik från 2010-2012 som Erik Ullenhag lutar sig emot ligger Kungsbacka på fjärde lägsta plats i landet. Varberg och Falkenberg kommer inte långt därefter på sjunde respektive elfte plats från slutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista