Fotograf Håkan Elofsson.

Doftande bilder på konsthallen i Hishult

"Tvingades ta till ett grepp som gjorde ont i mig"
1:43 min

Konsthallen i Hishult öppnade i helgen en fotoutställning, med bilder av fotografen Håkan Elofsson, bilder som både doftar och ljuder.

Håkan Elofsson visar vägen till Bombay Boulevard, med ett myller av folk och en närhet som är svår att värja sig från.

På den indiska gatan flyter dagarna och livet fram. Det är en fattig del av Bombay, där människorna lever nästan hela sitt liv i gatudammet utanför skjulen. De sover, lagar mat och tvättar sig.

Det är svårt att förstå hur Håkan Elofsson har lyckats ta sina nära bilder.

– Det här uppdraget var speciellt för att jag inte kunde närma mig på det vanliga sättet. Som dokumentärfilmare är jag uppfostrad att ha så kallat "ta-avstånd" från dem man fotograferar, för att kunna ta hand om situationen som jag skapar med kameran. Det fungerade inte i Bombay. Helt plötsligt står åtta personer framför kameran och ler och verkligheten är fullständigt borta.

Jag ville skildra myllret, jag ville skildra människans ständiga "påhållande". Därför blev jag tvungen att ta till ett grepp som gjorde ont i mig, säger Håkan Elofsson.

– Av en slump satt jag i en taxibil och tog bilder ut genom bilrutan. Efter fem minuter slår det mig, vad i Herrans namn håller du på med, Håkan? Du fotograferar fattigdom från en taxibil. Det var emot alla mina moraliska regler och jag mådde fysiskt illa, men när jag kom till hotellet och tittade igenom bilderna insåg jag att jag aldrig fångat verkligheten närmare på bild än så här. Jag tog till självbedrägeriet och förändrade min roll från fotografen till konstnären Håkan Elofsson och då tyckte jag att jag kunde ta ut svängarna lite mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".