Leif Andersson leder gruppen som ser över säkerheten inför höstens val. Foto: Johan Sundström / Sveriges Radio

Polisens grupp är redo för valåret

1:35 min

Polisen har satt till en särskild säkerhetsgrupp inför valet i höst. Gruppen skapades inför förra valet 2010, och är till för att övervaka politiska hot och lösa brott i anslutning till valet.

Förra året förekom anmälningar om skadegörelse och till viss del hot enligt stabschef Leif Andersson som ansvarar för polisens grupp.

– Några stycken blir det naturligtvis i form av skadegörelse och kanske något hot, säger Leif Andersson.

Gruppen som han leder undersöker hotbilder och utreder brott som har med valet till hösten att göra. I nuläget arbetar mellan fem och tio poliser på staben, men fler jobbar i gruppen när det finns behov.

Gruppen, precis som i landets övriga län, samarbetar med rikskriminalpolisen, och första gången som polisen startade gruppen var under förra valet 2010.

– Vi fann redan då att det fanns ett behov att jobba på det här viset i Halland. Och det visade sig att det var en bra arbetsmetod.

Hur såg det ut förra valåret med hot eller brott?

– Sammantaget var det en väldigt lugn valrörelse. Men sen är det ju alltid ett antal incidenter med typ politiker och folk som är engagerade i valarbete. Någon eller några har anledning att uttrycka sitt missnöje mot de här presonerna, det kan vara hot mot någon person, det kan vara skadegörelse, det kan vara allt möjligt, säger Leif Andersson.

Förra valrörelsen förekom några hot men inga allvarligare brott. Polisens grupp har varit beredda sen i höstas och hoppas att också valet i år blir relativt lugnt Även när kampanjerna kommer i gång på allvar.

– Det är att betrakta som ett lugnt och stabilt läge så här långt. Och vi räknar med att det ska genomföras på ett lugnt och fint sätt den här gången också, säger Leif Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista