Tågurspårningen uranför Laholm orsakades av snödrivor. Foto: Sveriges Radio

Så kan spåret skyddas från snödrev

1:17 min

Det kan bli aktuellt att sätta upp snöstaket vid sidan av spåret. Det diskuteras efter tågurspårningen i måndags norr om Laholm.

Den två kilometer långa bansträckan som skadades när ett Öresundståg spårade ur norr om Laholm i måndags väntas vara klar för trafik igen på måndag i nästa vecka.

Utredningen som ska ge svar på varför tåget spårade ur väntas ta tre månader –men Trafikverkets huvudspår är att det var de jordblandade snödrivorna som tvingade tåget av rälsen.

Att sätta upp ett snöstaket längs olyckssträckan kan bli aktuellt när utredningen är klar.

– Snöstaket sätts ju på ställen där vi av erfarenhet vet att vi har bekymmer med snödrev, säger Annika Canaki som är chef på Trafikverkets underhållsområde Syd.

– Nu vet vi att det har varit drev här och det är en möjlig åtgärd att sätta snöstaket. Sen vet vi inte om staketet hade hållit för de här jordmassorna.

Det finns ett annat sätt att hålla jorden kvar på åkrarna längs järnvägen – och det handlar om så kallade  fånggrödor. Magnus Melin är växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet i Halland.

– Men man kan inte ha det varje år. Man får problem med ogräs och andra grejer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista