Foto: TT

Campingägare frias från diskriminering av romer

"En ursäkt vill man ju ha"
1:27 min

En campingägare som åtalats för diskriminering frias nu i tingsrätten. Det var i somras som en familj besökte campingen i Knäred i södra Halland och blev enligt anmälan bland annat kallade för "zigenarpack".

Alexander Johansson är son till pappan som anmälde och var med på campingen.

– En ursäkt eller nån slags rätt vill man ju ha. Jag menar, man är ju inte mer än människa. Vi är ju födda i Sverige, min pappa är född i Sverige och hans föräldrar är födda i Sverige. Vi har företag och betalar skatt precis som vilken annan svensk som helst.

Alexander Johansson berättar att de var på semester tillsammans med sin pappa, hans sambo och barnbarn. De hade planerat att stanna på en camping i Knäred. Innan de kom hade de bokat en plats och gjort upp ett pris med campingägaren.

Men när de kom fram ringde en person upp ägaren och berättade att Alexander och hans familj var romer. Då ska ägaren, enligt åtalet, ha ringt upp familjen och kallat dem för "zigenarpack" och att de istället borde bo på en soptipp.

Familjen fick nog, lämnade campingen och anmälde händelsen till polisen. Nu frias campingägaren i tingsrätten eftersom ord står mot ord. Alexander tror inte att de kommer att överklaga domen.

– Tror du det hjälper? Det är liksom som det stod det, ord står mot ord. Min far har mått väldigt dåligt över det här. Han har mått väldigt dåligt.

– Han har varit sjuk i många herrans år och tog sin husvagn för att åka på semester med sina barn och barnbarn. Kommer till en campingplats, betalar och allting är klar, och då får han ett nej. Det är bara att bita i det sura äpplet, så är det.

Även diskrimineringsombudsmannen utreder händelsen men väntar med att ta itu med anmälan tills tingsrättens dom har vunnit laga kraft, vilket är om tre veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".