1 av 4
Carolina Falkholt, graffitikonstnär. Foto: Ann Jornéus/Sveriges Radio
2 av 4
Carolina Falkholt, graffitikonstnär, från Göteborg. Foto: Ann Jornéus/Sveriges Radio
3 av 4
Graffitikonstverket som visar ett kvinnligt skrev upprör politiker. Foto: Lisa Hedström Arvidsson/Sveriges Radio
4 av 4
Graffitikonstverket på Söndrumsskolan har väckt stor uppmärksamhet. Foto: Lisa Hedström Arvidsson/Sveriges Radio

Vagina-målningen kan säljas till Varberg

6:12 min

Nyköpings kommun vill nu försöka sälja konstverket som de beställt av konstnären Carolina Falkholt – konstnären som uppmärksammades i samband med ett graffitikonstverk på Söndrumsskolan i Halmstad.

Carolina är bland annat känd för att hon ofta målar kvinnokön i sina verk, men det här verkar ha gått Nyköpings kommun förbi för det var precis vad som hände och Nyköpings kommun ville till en början att konstnären skulle måla över sitt konstverk. Nu kan en försäljning av verket bli aktuellt istället.

Varbergs kommun vill köpa det omdebatterade konstverk som Nyköpings kommun kanske kommer att måla över. Konsthallen Lilla k och ungdomsgårdarna i Varberg lagt ett bud på 40 000 kronor på Carolina Falkholts verk, skriver Göteborgs-Posten.

"Vi anser att det är ett bra konstverk som på ett tydligt vis ifrågasätter och penetrerar en viktig, aktuell och känslig fråga. Vi skulle bli stolta över att ha det i Lilla k och ungdomsverksamheten i Varbergs kommun. Det vore mycket olyckligt om verket förstördes eller målades över.", skriver Lars Carlsson, konstnärlig ledare för Lilla k, på Facebook.

– Jätteroligt att Varbergs kommun vill ta ställning för konsten, men jag hoppas ändå att Nyköping tar sitt förnuft till fånga och behåller målningen, säger Carolina Falkholt.

Men hur skulle det gå till att flytta verket?

– Det ska gå att extrahera ytskiktet, men det verkar ganska komplicerat, så förhoppningsvis slipper vi det.

Falkholt fick i höstas i uppdrag att utsmycka en vägg i en ny högstadieskola i Nyköping. I förra veckan färdigställde hon verket. Skällsord mot kvinnor har målats över med en färgstark kvinnokropp med en tydlig vagina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista