Kvarteret där knivdåden i Varberg inträffade. Foto: Jennie Persson/Sveriges Radio.

Polis sköt knivman – facket försvarar

1:12 min

Polisfacket förvånad över åklagarens beslut att väcka åtal mot den polisman som sköt en knivbeväpnad 24-årig man som skar en äldre kvinna till döds i Varberg i somras.

– Jag och väldigt många av mina kollegor är förvånade över åklagarens beslut att väcka åtal. Med den insyn och kunskap vi har i det här tragiska ärendet så väcker det förvåning, säger Katarina von Sydow som är ordförande i polisförbundet i Halland.

Vad är det som gör att ni är förvånade över att åklagaren väcker åtal?

– I den situationen som polismannen är i när han skjuter finns det mycket forskning som visar på vilken stress en människa känner i den situationen. Och i det läget är det femte skottet fullt naturligt. Man får inte glömma vad kollegan har bevittnat tidigare, innan man påträffar gärningsmannen, och med den kunskap om vad gärningsmannen har gjort.

– Det här är millisekunder som man fattar beslutet på och sen penetreras detta i sex månader och då är det klart att man kan hitta andra vinklingar, men man måste utgå från den situationen som polismannen befann sig i vid det tillfället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista