I sitt verk "övermålning" i blivande högstadieskolan i Nyköping har Carolina Falkholt målat skymfande ord mot kvinnor och sedan målat över. Foto: Johanna Jennische/Sveriges Radio

Grafitta + Halland = sant?

"Förfärad över att de vill måla över mitt verk"
1:42 min

Nu kan ännu ett konstverk av Carolina Falkholt  hamna i Halland. Ett uppmärksammat konstverk i Nyköping kan nu pillas bort från betongväggen och säljas till Varbergs kommun.

Ni kanske minns Carolina Falkholt även kallad Grafitta? Hennes graffitikonstverk på elevernas skåp på den nya Söndrumsskolan i Halmstad blev uppmärksammat förra året.

Motivet föreställande en vagina vållade diskussioner. Konstverket fick emellertid vara kvar – och fick utgöra en grund till diskussioner på skolan.

Nu har konstnären återigen hamnat i rampljuset när ett liknande konstverk har väckt stark kritik på en högstadieskola i Nyköping i Sörmland. Där har kommunen reagerat så starkt att de har bett konstnären att helt enkelt måla över sitt verk.

Nu finns det chans att även detta konstverk av Grafitta hamnar i Halland, då Varbergs kommun vill rädda målningen och placera det på sin ungdomsgård.

Så här säger konstnären om en eventuell flytt till Varberg.

– Det finns någon form av extraherande av ett ytskikt på betongvägen som sker på någon teknisk väg, säger Carolina Falkholt.

Men om Nyköpings kommun bestämmer sig för att måla över konstverket, vad gör du då?

– Det känns väldigt sorgligt. Jag är ganska förfärad över att de vill måla över mitt verk. Jag hoppas fortfarande att kommunen tar sitt förnuft till fånga.

– Det är helt oacceptabelt att be en konstnär att förändra sitt färdiga verk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".