Josefin Beischer. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio

Josefin Beischer är snart färdigutbildad singer/songwriter

9:27 min

Musik kan vara ett bra verktyg för att bearbeta sorg eller andra känslor och upplevelser. Det menar singer/songwritern Josefin Beischer från Varberg. När en närstående till henne dog för två år sedan skrev hon låten "Tobias".

– Jag skrev den till min kusin som gick bort, så den handlar om ett sorgearbete, säger Josefin Beischer. Jag använder mig mycket av min musik för att hjälpa mig själv och bearbeta saker jag går igenom.

Låten "Tobias" är ju väldigt lugn och stillsam, du har inte funderat på att pröva punk- eller hardcorestilen för att få ut ännu mer känslor?

– Ja det kanske jag ska börja med. Jag höll på med det i sexan och stod och skrek om Varbergs kommun: "Varför får vi inte brickor när vi går till matsalen? De andra skolorna får ju det!", säger Josefin Beischer.

Nu läser Josefin till singer/songwriter på musikgymnasiet Rytmus i Göteborg. Där lär man sig att jobba mycket med sitt egna uttryck.

– Du får visa "vem är du?", "vad vill jag?" och så får man hjälp med att visa det på scen och i musiken, säger Josefin Beischer. Det är inte så stort textfokus. Det handlar mer om hur man arrangerar man musik och man får arbeta med det personliga uttrycket. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista