Kajsa Vik från Coompanion Halland. Foto: Göran Frost/Sveriges radio

Mikrofond på gång i Halland

1:49 min

Har du eller din förening en bra idé, och folk som vill utveckla och jobba med den - men saknar tusenlapparna som behövs för att komma igång? Då kan detta vara nåt för dig: En mikrofond!

I  veckan har det hållits möte i Halland för att undersöka möjligheten att få igång en mikrofond också här.

– En mikrofond har som syfte att kunna gå in med bankgarantier till exempel. Eller lån. Det diskuterar vi möjligheter till i Halland. Då är det mindre lån för framförallt verksamheter inom den sociala ekonomin som föreingar, ideella organisationer och ekonomiska föreningar som behöver mindre lån för start och affärsutveckling, säger Kajsa Vik vid Coompanion Halland.

Ett komplement, inte konkurrent, till vanliga banker. Så ska en mikrofond arbeta enligt Kajsa Vik vid Coompanion Halland som hjälper mindre företag som arbetar kooperativ eller inom den sociala sektorn med råd och utveckling.

En avgörande poäng med en mikrofond, som det  finns flera av i till exempel Västra Götaland, är en sån vågar gå in med pengar där traditionella banker backar.

Fler möten ska hållas i Halland om att få igång en mikrofond.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista