Fler tåg på Västkustbanan. Foto: Anna Nyberg/Sveriges Radio

MTR siktar på Västkustbanan - konkurrensen hårdnar

1:18 min

Inom de närmaste åren ger sig även tågföretaget MTR in i konkurrensen om resenärerna på Västkustbanan.

 – Vi kommer inom kort starta kommersiell tågtrafik mellan Stockholm och Göteborg. Som steg två efter den satsninigen tittar vi på nya linjer och då är Västkustbanan en av de intressantare linjerna vi tittar på, säger Johan Söör, affärsutvecklingsdirektör på MTR.

Men inom kort hoppas MTR att kunna binda samman Halmstad med Stockholm genom en samordnad tidtabell.

– Redan i steg ett vill vi att man ska kunna åka mellan Halmstad och Stockholm på en och samma biljett, men med ett byte i Göteborg till exempel.

Men frågan är om fler aktörer som trängs på spåren verkligen gynnar resenärerna. Sedan december konkurrerar SJ med Öresundstågen på Västkustbanan. 

– Jag är övertygad om att ett större utbud och olika alternativ ger också en positiv effekt för kunderna. Inte minst genom att det kommer att finnas fler billiga biljetter.

Är tanken nu att ni ska konkurera ut SJ på Västkustbanan?

– Jag tror att det finns plats för båda. Det är också ett sätt att gemensamt öka tågets andel av den totala marknaden, säger Johan Söör.

Hongkongbaserade MTR driver sedan 2009 tunnelbanan i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista