Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hallandsbilden under 150 år på Mjellby Konstmuseum

"Halland har dragit till sig många konstnärer"
1:32 min
1 av 7
Konstnär Kenneth Abrahamsson
2 av 7
Sven Xet Erixson
3 av 7
Håkan Lager
4 av 7
Nils Kreuger
5 av 7
Peter Trukenbrod
6 av 7
Alfred Wahlberg
7 av 7
Frida Franker

Mjellby konstmuseum utanför Halmstad visar det halländska landskapet skildrat av konstnärer under 150 år. I helgen öppnar utställningen som ger 60 konstnärers syn på Halland.

Muséet visar närmare 100 verk, som omfattar 150 år fram till vår tids installationer och videoverk.

Trots att Mjellby konstmuseum är ett modernistiskt museum visas en konsthistorisk bredd; från 1800talets romantiska landskapsmåleri i imponerande tunga guldramar, via det luftiga friluftsmåleriet med inspiration från franska impressionister till den svenska nationalromantiken runt förra sekelskiftet. Det finns också exempel på 1900-talets skilda modernistiska och abstrakta uttryck, av både ett yttre och inre landskap.

Halland som levnadsplats har inspirerat många konstnärer. Det är inte bara är en tillfällighet att Mjellby konstmuseum väljer ett likartat tema som Region Hallands slogan; Bästa livsplatsen, säger Karolina Peterson, chef för Mjellby konstmuseum:

– Halland är ett landskap som dragit till sig många konstnärer. Man har rest till Halland, verkat här och skildrat Halland.

Däremot undvek Selma Lagerlöf detta landskap när hon skrev om Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige;

– Det är ju svårläkt det där såret, säger Karolina Peterson. Man får väl se den här utställningen som en senkommen revansch - Det Selma skrev ut, skriver vi in, helt enkelt.

På vilket sätt har konstnärernas förhållande till Halland förändrats under 150 år?

– Jag tycker man kan skönja vissa mönster i den här utställningen, Från de tidiga nationromantiska målningarna där naturen var en del av den svenska identiteten, till dagens skildringar som är mer personliga reflektioner och betraktelser över naturen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".