Josefin Ström från Halmstad Schack Sällskap spelar en av de första omgångarna i turneringen. Foto: Sveriges Radio

Final i flickornas schack-SM

1:27 min

Under helgen pågår schack-SM i Falkenberg för flickor. En av de tävlande som hoppas på en medalj är 13-åriga Josefin Ström från Halmstad. Hon har spelat schack i tio år.

Josefin Ström började spela i tidig ålder. Redan vid tre års ålder startade hon sitt första parti schack.

– Jag fick ett schackbräde i julklapp av min mamma, och då började jag och min pappa att spela, säger Josefin Ström.

Hur många deltävlingar har du spelat hittills i den här turneringen?

– Fyra partier har jag spelat nu. Jag har vunnit två, och så har jag förlorat två också.

Sverigemästerskapen för flickor i schack har pågått sedan i fredags. Det är tredje gången som turneringen anordnas i Halland, och omkring 60 tjejer från hela Sverige deltar i tävlingen. Deltagarna delas in i olika åldersklasser och det varierar mellan spelare som är 19 år och ända ner till den minsta klassen för sexåringar.

Fredric Hillertz  är tävlingsledare och har huvudansvaret för turneringen. Enligt honom är det viktigt att ha en separat Sverigeturnering för flickor.

– Framförallt tror jag att det är viktigt för tjejerna på ett socialt sett. Att det finns andra tjejer som spelar schack och att de är många tillsammans. För i klubbbarna kan det bli så att det är en eller två tjejer och så är det 20 killar. Det är ett sätt att uppmuntra tjejerna genom att ha en tävling bara för dem, säger Fredric Hillertz.

Johan Sundström
johan.sundstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista