1 av 4
Anders Wirdheim i sitt kök. Från köksfönstret räknar han fåglarna som äter utanför. Foto: Johan Sundström / Sveriges Radio
2 av 4
Anders Wirdheim spanar på fåglarna i trädgården. Foto: Johan Sundström / Sveriges Radio
3 av 4
En gäng koltrastar dominerar utanför Anders Wirdheim köksfönster. Foto: Johan Sundström / Sveriges Radio
4 av 4
Koltrasten kan peta ner talgoxen som vanligaste fågel i Halland i årets räkning enligt Anders Wirdheim. Foto: Johan Sundström / Sveriges Radio

Fåglar i mängder räknas i Halland

"Fågelpopulationen har förändrats"
2:03 min

Det är full fart på fågelräkningen i hela landet. I Halmstad är det ornitologen Anders Wirdheim som är ansvarig i Sveriges Ornitologiska Förening. Utanför hans köksfönster är det speciellt en fågelart som är mest aktiv.

Anders Wirdheim står i sitt kök i Grötvik i Halmstad. Han är ordförande i Halmstads adelning av Sveriges Ornitologiska förening och utanför hans fönster samsas talgoxar, kolstrastar, grönsiskor och en rad andra fågelarter runt fågelmaten som Anders placerat ut.

– Framförallt är det ett stort gäng koltrastar. Jag har haft som mest 16 stycken koltrastar framför mitt fönster, säger Anders Wirdheim.

Det är näst sista dagen för årets fågelräkning, där människor runt om i landet uppmanas att räkna de olika fåglarna som kommer och äter från mat som sätts ut åt dem.

Anders Wirdheim har jobbat som ornitolog i 20 år och det här är nionde året som det genomförs en fågelräkning som vem som helst kan skicka in efter att ha räknat.

Men varför ska fåglarna räknas egentligen?

– Tack vare den här räkningen kan vi följa fågelpopulationerna, hur de förändras från år till år. Över en lite längre sikt så ser vi att fågelpopulationerna förändras, säger Anders Wirdheim.

Att datumen är satta till just i helgen beror enligt Anders Wirdheim på att det är så mycket midvinter som det kan bli just nu. Det ger därför den bästa bilden av hur många fåglar som finns här under årstiden att räkna dem nu i helgen.

De senaste åren har 20.000 personer runt om i landet räknat fåglar och skickat in resultaten. I halland är det runt 1000 personer som skickar in varje år, vilket gör det till det län där flest räknar i förhållande till folkmängd.

Sedan räkningen började genomföras för nio år sedan har talgoxen kommit på första plats i antal varje år. Men i år kan det bli annorlunda.

– Jag undrar om inte koltrasten kommer att vara etta på "Hallandslistan" så att säga i år. Det är så väldigt mycket koltrastar här, säger Anders Wirdheim.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".