Foto: Jonna Burén / Sveriges Radio

Spårspring problem för tågpersonal

1:26 min

Varje dag smiter tågresenärer under bommarna eller genar över spåren vid stationer. De utsätter sig för stora risker och tågen blir försenade. 

Häromdagen var Öresundstågen nästan en timme sena efter att människor hade varit i närheten av spåret.

– Det är väldigt vanligt att folk springer överspåren. Det är ett väldigt stort problem vi har. Man kan säga att de sätter sig själva i stor fara när de springer över spåret, men det hade ändå varit väldigt jobbigt att köra på en människa, säger lokföraren Peter Wäne. 

Du har säkert sett det själv, eller kanske till och med gjort det nån gång. Vid bommarna vid centralen i Varberg smiter några under bommarna för att komma över lite snabbare. Det här händer mer eller mindre varje dag. Det finns dessutom exempel på när resenärer sprungit över spåren och sen inte fått komma med tåget för att han utsatt sig själv för risk - och sedan hotad personalen för att han inte fick följa med. Men att inte låta såna som springer över spåren komma med - är ett sätt att jobba emot spårspringet.

– Ser jag folk som springer över spåret som ska åka med mitt tåg, då får de inte åka med mitt tåg. Jag åker  inte därifrån förrän de klivit av, säger lokföraren Peter Wäne. 

Det är ställen där människor hittar genvägar och där det är övergångar med bommar som folk springer över spåren. Trafikverket satsar på att få ner antalet döda på järnvägen med hälften fram till år 2020. Förra året var det 109 personer som dog på järnvägen, de allra flesta är självmord, men varje år är det olyckor. Peter Wäne tror inte att folk förstår hur farligt det är att smita över spåret.

– Tåg kan komma i ett tåg i 200 kilometer i timmen, du hör inte att det kommer, särskilt på vintern, då kommer det det tåg helt ljudlöst. Det är 100 stycken innan det är nära, men det är livsfarligt att befinna sig där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista