Linda Silverin, hockeyförälder, och Ellen Silverin, hockeyspelare. Foto: Pablo Paez/Sveriges Radio.

Linda är hockeyföräldern bakom blivande landslagsspelare

10 min

När nästa generations landslagshockeyspelare fostras på rinkar runt om i landet står föräldrarna vid sidan om och knyter skor, lagar mat och tvättar kläder. En av dem är Linda Silverin från Halmstad, förälder till tre hockeyspelande barn.

En vanlig vecka i familjen Silverins liv är fylld med hockey i princip varje dag - bara onsdagar är hockeyfria.

– Det är träningar annars varje vardag. Och på helgerna matcher. Dessutom vill ju barnen gärna titta på sina idoler i a-laget på helgerna. Och ibland hjälper vi ju till på a-lagsmatcherna också, i kioskerna, berättar Linda Silverin.

Vad gör man på hockeyfria dagen då?

– Man sitter ner tillsammans allihopa vid bordet och äter mat!

Det blir en hel del logistik och planering, och det viktigaste är att se till att barnen får i sig mat både före och efter träning. Dessutom ska inte skolan bli lidare.

– Skolan är förstås viktigare än träningen, så läxorna måste man ju få rutin på innan man får gå iväg på träning.

Den stora vinsten med att vara hockeyförälder är enligt Linda Silverin den fina sammanhållningen med de andra föräldrarna. Eftersom barnen behöver en hel del hjälp i början av sin hockeykarriär med att få på sig skridskor och skydd så behöver föräldrarna engagera sig ordentligt.

– Man blir en klick föräldrar som följs åt. Och vi har så himla roligt, vi träffas på fritiden på afterwork, vi har hockeyfester och så. Vi har blivit ett himla gott gäng, kommer man inte iväg på träningen i veckan så känner man att man saknar de andra.

Vad händer om alla barnen plötsligt kommer hem en dag och vill byta idrott?

– Vi pratar om den dagen ibland med lite olust. Jag hoppas att den dagen inte kommer. Men kommer den så är det som det är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista