Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ungdomar och politiker kan få ny mötesplats i Varberg

Publicerat onsdag 29 januari 2014 kl 05.00
"Tanken är att lyssna av"
1:36 min
Jörgen Warborn (M) ordförande i kommunstyrelsen, har varit med och utrett hur politiker och unga lättare ska kunna träffas och diskutera. Foto: Sarah Görsch/Sveriges Radio.

Varberg kan få en ny modell så att fler unga får möjlighet att påverka den lokala politiken. Den kallas Demokratiforum och innebär att  gymnasieelever och ungdomar på fritidsgårdar få träffa några politiker en gång om året för att prata om till exempel utbildning och miljö. 

– Syftet med detta är att få en bättre dialog med ungdomar i kommunen. Vi vill involvera fler och då kanske framförallt unga människor, för att få deras intryck och sätta oss i direkta möten med dem, säger Jörgen Warborn som är kommunstyrelsens ordförande i Varberg.

För två och ett halvt år sedan fick kommunstyrelsen i Varberg uppdraget att ta reda på hur en dialog med ungdomar kan formas. Och nu är kommunstyrelsen klar med sin utredning.

Vad de kommit fram till är att införa vad de kallar ett ”demokratiforum” där ungdomar träffar utvalda politiker från de olika nämnderna och diskuterar ämnen som framtid och arbete, skola och utbildning och klimat och miljö.

Inspirationen kommer från Västra Götalands modell med ”demokratitorg” för ungdomar och politiker.

 Tanken med projektet i Varberg är att gymnasielever en gång varje vår, och ungdomar på ungdomsgårdar en gång varje varje höst, skall kunna träffa politiker och diskutera.

Och att idéerna och förslagen som kommer fram sedan diskuteras vidare bland politikerna i kommunen.

– Tanken är att lyssna av och att ställa samman de förslagen som kommer och de idéer som unga människor har och sen föra in det i politiken. Men det är som alltid, man kan inte förvänta sig att få allt man önskar men man får vara med och påverka och driva frågor, säger Jörgen Warborn

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".