1 av 3
Skrivarkurs på Älvsåkers Träffpunkt med Mymmel Blomberg
2 av 3
Skrivarkurs på Älvsåkers Träffpunkt och Lars Hedin
3 av 3
Skrivarkurs på Älvsåkers Träffpunkt och deltagarna Lars Hedin, Elvy Tingström, Lilly Rolfö och Elsa Falk.

Äldre skriver för livet

" Vi börjar med att ljuga, då mjukar man upp hjärnan och påhittet"
1:43 min

Halländska seniorer odlar kreativiteten den här vintern genom att skriva.
Det är en del av Kulturrådets satsning på Kultur för äldre och Halland har fått en stor bit av den kakan. På sex platser i länet anordnar Hallands Bildningsförbund kursen Skriva för Livet.

--Det är jätteroligt och vi får inspiration både från barndomen och som äldre. Det sätter igång livsandarna, säger Elsa Falk, en av seniorerna på skrivarkursen på Älvsåkers Träffpunkt.

Skribenten och fotografen Mymmel Blomberg leder skrivarkurserna. Hon har i många år jobbat med yngre skrivsugna, men det är helt nytt att särskilt stimulera seniorer att skriva. Nu besöker hon träffpunkter och äldreboenden i Halland för att locka äldre att minnas och berätta.

– Om man sätter ord på sina minnen och delar dem med varandra så släpper man ut någonting och det blir mycket glädje och skratt, säger Mymmel Blomberg.

Statliga Kulturrådet har de senaste tre åren satsat 70 miljoner till Kultur för äldre. Region Halland har visat framfötterna och fått drygt 10 procent av den kakan. Nu genomför Hallands bildningsförbund kurser i Måla för Livet och i Sjunga för Livet och på minst sex platser, däribland Laholm, Halmstad, Falkenberg och i Knäred, blir det nu alltså skrivar- och berättarkurser för seniorer. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".