Emelie Svensson, Ida Henriksson och Olivia Andersson går på Peder Skrivares gymnasium och har flera idéer att föra fram till politikerna i Varberg. Foto: Johan Sundström / Sveriges Radio

Elever vill bolla idéer med politiker

"Då får man ju chans att påverka"
1:28 min

Kommunstyrelsen i Varberg vill ha ett demokratiforum där ungdomar kan prata direkt med politiker. Olivia Andersson och Emelie Svensson på Peder Skrivares skola har många idéer de vill föra fram.

Tanken med projektet är att elever från gymnasium ska kunna träffa politiker en gång varje vår för att direkt kunna ge förslag och synpunkter på förändringar. Och flera elever är positiva till förslaget.

– Då får man ju chans att påverka, säger Olivia Andersson som går i årskurs två på hotell- och resturangprogrammet.

– Det är bra, då får folk fram sina åsikter. Speciellt ungdomar som inte ofta får göra det, säger Emelie Svensson som också går i årskurs två på hotell- och resturangprogrammet.

Tanken med "demokratiforum" är att gymnasieleverna på skolan ska kunna träffa politikerna en gång varje vår för att föra fram idéer och diskutera politik. Att ungdomarna och politikerna ska kunna träffas och prata direkt med varandra helt enkelt.Och att politikerna sedan ska kunna ta idéerna vidare och diskutera dem i kommunen.

Och Olivia Andersson, Emelie Svensson och Ida Henriksson som går på Peder Skrivares gymnasium har flera ämnen och idéer som dom skulle vilja diskutera om projektet ”demokratiforum” klubbas igenom.

– Större badhus med rutschkanor och allting. Varberg är ju en sommarstad så om det är dåligt väder så vill man ju till en större simhall. Simhallen är väldigt liten just nu i Varberg, säger Ida Henriksson.

– Bussarna...dom går dåligt, säger Emelie Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".