1 av 4
Butoh-dansaren Caroline Lundbladh. Foto Ann Jornéus
2 av 4
Butoh-dansaren Caroline Lundbladh. Foto Ann Jornéus
3 av 4
Butoh-dansaren Caroline Lundbladh. Foto Ann Jornéus
4 av 4
Butoh-dansaren Caroline Lundbladh. Foto Ann Jornéus

Regionen skapar nya rum för dans

"jag dansar rummet på alla plan"
1:23 min

Den här veckan gör en av Sveriges främsta butoh-konstnärer ett beställningsverk på Hallands konstmuseum i Halmstad.

Region Halland fortsätter den här våren att ge gästande danskompanier plats att repetera i nya rum. I mitten av april flyttar Skånes Dansteater in till Falkhallen i Falkenberg för att slutföra ett nytt dansverk.

Och den här veckan gör en av Sveriges främsta butoh-konstnärer ett beställningsverk på Hallands konstmuseum i Halmstad. Den färdiga dansföreställningen får premiär på lördag, och skapandet är i full gång, säger dansaren Caroline Lundbladh.

--Det handlar om att skapa en process i det här rummet och vara öppen inför vad som händer under de här dagarna.

Caroline Lundbladh har fångats av den samtida japanska dansformen butoh. Under fyra dagar ska hon skapa en ny dansföreställning, tillsammans med scenografen och kostymskaparen Gerd Karlsson.

Det blir en del i Region Hallands långsiktiga satsning att bjuda in välrenommerade koreografer och dansare att verka i länet under en tid och samtidigt inspirera danselever och en ny danspublik.

Förra året arbetade den välkände koreografen Kenneth Kvarnström under flera veckor i Falkenberg och i april kommer Skånes dansteater till Falkhallen för att repetera in ett helt nytt verk av koreografen Örjan Andersson.

I det avlånga och något charmlösa, kala rummet på konstmuseet i Halmstad förbereder sig nu Caroline Lundbladh, täckt i spetsar, balanserande på höga japanska gettoskor. Under dräkten hörs ett klapprande vindspel, även det i trä.

– Dansen sker på fler plan; Skelettet, musklerna, husen, håret, det mentala under fötterna. Jag dansar rummet på alla dessa plan, förklarar Caroline Lundbladh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".