1 av 3
2 av 3
Bakom artistnamnet M.A.K. står Muhamed Ali Koshi från Falkenberg. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
3 av 3
M.A.K.

Rapparen M.A.K: "Jag vill förändra världen"

11 min

Det har tagit lite tid, men nu är M.A.K:s debutalbum här. Och rapparen från Falkenberg har stora drömmar om att lyckas förändra hur människor tänker och lever.

– Det känns underbart faktiskt. Äntligen! Det har tagit ett och ett halvt år att få fram albumet, säger M.A.K, aka Muhamed Ali Koshi.

Musiken har M.A.K. i sig sedan barnsben. Pappan är operasångare, och M.A.K och hans syskon fick tidigt börja spela instrument. För hans egen del blev det fiol och saxofon. Det var lektioner både på musikskolan, och sedan med pappa när han kom hem. Men nu är det inte längre fiol som är huvudsaken.

– Men jag kan mycket väl tänka mig slänga in fiol i en produktion i framtiden.

Vad vill du säga med din musik?

– Det låter kanske barnsligt, men jag vill förändra världen. Jag vill förändra kvinnosynen, synen på minoriteter och utsatta folkgrupper, synen på ungdomar och på hur ungdomar ska vara i samhället...

– På grund av att vi har dåliga förebilder leds vi in i liv vi inte vill leva. Människor väljer att gå fel väg eftersom de inte inser sin fulla potential.

Hur kan man ändra på det?

– Det som har hänt är att allt som är bra har blivit något dåligt. Att plugga har blivit tråkigt fast det egentligen är det bästa man kan göra. Jag vill ändra på det. Folk har en bild av rappare att de ska vara hårda och gata, men jag tänker att jag kan förespråka bra grejer och ändå vara cool.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista