I sitt verk "övermålning" i blivande högstadieskolan i Nyköping har Carolina Falkholt målat skymfande ord mot kvinnor och sedan målat över. Foto: Johanna Jennische/Sveriges Radio

Carolina Falkholt attackerad i Umeå

2:04 min

Det stormar fortsatt kring graffitikonstnären Carolina Falkholt, som gjort sig känd för sina vaginamålningar – bland annat i Halland. I dag blev hon attackerad när hon målade i centrala Umeå.

Falkholt, som förra året målade ett uppmärksammat konstverk på en högstadieskola i Halmstad, har blivit attackerad.

- Han kom fram mot mig och puttade mig så att jag föll omkull, säger hon till SVT:s Västerbottensnytt.

Carolina Falkoholt tvingades avbryta arbetet efter att hon attackerats av den okända mannen. Det är till den stundande invigningen av kulturhuvudstadsåret i helgen som Carolina Falkholt bjudits in för att måla en vagina på en snövägg i staden.

Konstverket har fått kritik även från politiskt håll i Umeå. Per-Martin Jonasson (KD), som är ledamot i kulurtnämnden, sade igår att han tycker att målningen är olämplig.

Carolina Falkholt har blivit uppmärksammad i Halland vid två tillfällen. Dels när hon gjorde ett graffiti-konstverk i form av en vagina på en högstadieskola i Halmstad och dels när det för ett tag sedan föreslogs att Varbergs kommun skulle köpa ett konstverk som hon målat på en annan högstadieskola i Nyköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista