Lotta Persson, mamma till Agnes. Foto: Ann Jornéus

Språkstörda barn utan logoped

1:39 min

Halländska skolbarn med språkstörningar hamnar i kläm när de behöver logopedhjälp.
Varken kommunen och regionen tar ansvaret och det beror på att det nya logopedavtalet tolkas olika.

Sexåriga Agnes i Veinge får inte längre hjälp av en logoped, trots att hon behöver det.

– Det känns faktiskt hopplöst, säger Agnes mamma, Lotta Persson.

Agnes kan inte forma orden riktigt och hon är svår att förstå. Inte förrän hon var nästan fyra år fick hon hjälp av kommunens egen logoped. Därefter tog Region Halland över ansvaret för Agnes sedan regionen och Hallandskommunerna träffat ett avtal om att barn mellan 0-6 år skulle få hjälp av sjukhusets logopeder.
Dessutom skulle regionen ansvara för dyslexiutredningar och skolbarn med grava språkproblem.
Detta avtal ledde till att kommunernagjorde sig av med sina logopeder. I stället skulle skolornas specialpedagoger hjälpa de språkstörda skolbarnen. Men det har inte fungerat, säger Agnes mamma.

– Specialpedagogerna har varken, tid, eller kunskap att hjälpa Agnes på det sätt som skulle vara tillfredställande. Agnes har fortfarande stora talproblem och stundtals blir hon retad för att tala bebisspråk. Barn som har talsvårigheter faller mellan stolarna i Laholms kommun, konstaterar Lotta Persson.

Chefen för elevhälsan i Laholms kommun, Monica Williamsson anser att avtalet om hjälpen för barn med talsvårigheter har rört till det för föräldrarna.

– Bekymret är vad som är behandling och vad som är träning. Kommunens specialpedagoger får inte ägna sig åt behandling. Vi får endast träna barnen och det klarar vi inte av i någon större omfattning. Vi måste nu överväga om vår pedagogiska personal räcker, säger hon.

– Det har varit rörigt. Vi har sagt en sak och regionen har sagt något annat till samma person. För den enskilde blir det jätterörigt, konstaterar Monica Williamsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista